[...] i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, jak na owoce, są również bombą witamin i [...]
[...] pozbawione i cukru i soli. Nie zmienia to jednak faktu, że ze względu na wartości odżywcze orzechów produkt ten jest bardzo kaloryczny bogaty w tłuszcze, białko a także węglowodany. Dodać trzeba również, że najczęściej spotykanym masłem jest masło z orzechów arachidowych a w porównaniu z innymi orzechami (choć arachidy zaliczane są do [...]
“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą: -węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa, -białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i [...]
[...] znacznie więcej węglowodanów niż białka. Węgle są potrzebne tuż po treningu aby uzupełnić braki energetyczne w organizmie umęczonym treningiem tym właśnie zajmują się węglowodany. Brak węglowodanów powoduje, ze organizm dla zaspokojenia braku energii sięga do ... białek, które pozyskuje z mięśni. Białka używane są do budowy mięśni z kolei [...]
Budowa masy mięśniowej jest jednym z priorytetów większości z nas. Szczególnie po zakończeniu okresu redukcji tkanki tłuszczowej. Z tego też względu, aby zbudować dobrej jakości mięśnie musimy przede wszystkim wiedzieć ile należy spożywać kalorii i składników odżywczych. Dlatego też pierwszym krokiem jaki powinieneś zrobić, jest wyliczenie [...]
[...] wpływu na Twoje zdrowie, jednak należy pamiętać, że ma on stanowić DODATEK, a nie zamiennik np. trzech głównych posiłków. W składzie gainera znajdziesz dobrej jakości węglowodany oraz białko, ale podstawą Twojej diety powinny być konwencjonalne produkty, dzięki którym dostarczysz nie tylko potrzebnych kalorii, ale także błonnika, który [...]
Jeśli chodzi o kaloryczność to sobie to wyliczyłam na 1800 kcal pod odjęciu 500 kcal. Wydaje mi się, że to trochę dużo. Zapotrzebowanie wychodzi mi w granicach 2285 kcal, używam PAL 1,5 nie wiem czy nie za dużo ale wszędzie co innego piszą. Z tego co napisaliście wersja pierwsza odpada bo bardzo dużo węgli, a druga? Białko (2g/kg): 148 g Tłuszcz [...]
[...] diety o brakujące składniki. Kiedy należy stosować odżywkę białkową? Odpowiedź jest bardzo prosta – wtedy kiedy brakuje białka w diecie. Jeżeli w naszym posiłku znajdują się węglowodany, tłuszcze, ale brakuje pomysłu na białko wówczas odżywka może uratować sytuację. Przykładem może być tutaj owsianka – popularne śniadanie nie tylko sportowców. Są [...]
[...] - tłuszcze: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html - węglowodany: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html Ostatni etap to obserwacja organizmu. Ważne jest jednak to, że nie [...]
[...] Następnie podzielić kcal na makroskładniki: 1,6-2 g białka/kg masy ciała, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii, które zapewne wyjdą około 2000 przeznaczone na węglowodany. Aby dokładnie zdiagnozować swoją tarczycę, warto dokonać istotne badania: TSH, fT3, fT4. Poza tym istotne będzie również rozpoznanie choroby Hashimoto, czyli [...]
Tkanka tłuszczowa bez wątpienia jest udręką dla wielu osób, z uwagi na powszechne przekonanie, iż nie jest ona atrakcyjna, a w dodatku nadmiar jej przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Z reguły odkłada się ona na brzuchu, udach, czy nogach. Niektóre osoby jednak mają z nią problem również na twarzy. Co w takiej sytuacji [...]
[...] pierwsze co przychodzi nam do głowy z usłyszanych lub przeczytanych informacji na temat diety, to jedzenie ryżu np. z piersią kurczaka. Po to, aby dostarczyć dobrej jakości węglowodany, będące źródłem energii oraz białka będące budulcem mięśni. Ryż jest rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje ona aż 25 gatunków ryżu. Jest jednym z [...]
[...] występuje w ilości 2,6 g. Banany wyróżnia wysoka zawartość potasu, która wynosi aż 358 mg. Dlatego też wydają się dobrym rozwiązaniem bezpośrednio po treningu, kiedy to węglowodany, jak i potas są bardzo istotne. Ból brzucha po zjedzeniu banana jest dość rzadko spotykany. Jednak nasz organizm jest na tyle specyficzny, że tego typu reakcja [...]
[...] jednak trzeba pamiętać o tym że każdy z nas jest inny i masę czynników wpływa na wyniki które osiągamy. A nie jest czasem tak że podczas wysiłku najpierw wykorzystywane są węglowodany później coś innego i tak dalej aż do tkanki tłuszczowej. Miałem na myśli ogólnie o spalaniu tłuszczu, deficyt kaloryczny i wsparcie treningu, tłuszcz schodzi, bez [...]
Wiele osób, szczególnie trenujących bardziej niż amatorsko często zadaje sobie pytania, co należy zjeść w dzień przed meczem, jak i w jego trakcie. W rzeczywistości odpowiedź jest bardzo prosta. Istotne jest to, co jemy przez cały rok, a nie w ciągu jednego dnia. Z tego też względu warto poznać podstawy odżywiania. Niestety nie wiemy nic na Twój [...]
Nasze odżywianie, czyli dieta, bez wątpienia odgrywa niezmiernie istotną rolę w utrzymaniu zdrowia przez wiele lat i kształtowaniu sylwetki. Dlatego też zdecydowanie warto skupić się na niej w pierwszej kolejności. Pamiętać należy o tym, że istotna jest całość diety, a nie to, co zjemy przed czy po treningu. Zarówno przed jak i po treningu zjeść [...]
[...] węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża. Pamiętaj by posiłki były zbilansowane i każdy zawierał białko, węglowodany i tłuszcz. Jeżeli chodzi o trening, to nie do końca wiem jaki jest cel. Chcesz uwydatnić mięśnie brzucha? Bo jeżeli tak, to trzeba się odpowiednio odżywiać i [...]
Odpowiednio dobrana dieta jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Stwierdzenie to słyszeliśmy już wiele razy. Nie wiele jednak osób wie o tym, ja duże ma ona znaczenie. Nie tylko w kwestii kształtowania naszej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. To, co jemy na co dzień, ma istotne znaczenie dla naszego organizmu, tego, jak się czujemy i jak [...]
[...] wyniku odjąć około 200-300 kcal, aby bilans był ujemny. Kolejny krok to ustalenie zalecanych ilości makroskładników: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta węglowodany. Pamiętać musisz o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Następnie wyliczone ilości dzielisz na posiłki, np. 4 i dobierasz do [...]